banner

Dlaczego warto jeść otręby? Przekonajmy się o ich właściwościach

Otręby to produkt, który jest polecany w każdej zdrowej diecie. Cechują się bogactwem cennych witamin i składników mineralnych, a także zawierają błonnika, którego pozytywny wpływ na układ pokarmowy jest nieoceniony. Co warto wiedzieć na temat otrębów? Jakie są ich właściwości? I jak je spożywać? Sprawdźmy.

Zdrowe otręby – właściwości cennego dodatku

Otręby to produkt uboczny z ziaren. W sklepach spotkamy różnego rodzaju otręby, gdyż z wszystkich zbóż, które posiadają otoczki chroniące ziarna, możliwe jest wytworzenie otrębów. Ich przyjmowanie jest szczególnie polecane w diecie odchudzającej i oczyszczającej, a także dietach, w których brakuje błonnika. Ten cenny składnik ma niezwykle pozytywny wpływ na zdrowie naszego układu pokarmowego. Działa on nań jak „miotełka”. Dlatego tak chętnie wykorzystywany jest przy dietach detoksykujących. Dodanie kilku łyżeczek otrębów do smoothie, płatków, czy jogurtu, pozwala nam łatwiej osiągnąć poczucie sytości. Otręby polepszają również perystaltykę jelit, co sprawia, że nie tylko nie mamy problemów z trawieniem, ale również z wypróżnianiem. Osoby, które cierpią na dolegliwości od strony układu pokarmowego, powinny skonsultować się z lekarzem, czy otręby będą mogły im pomóc.

Otręby pozytywnie wpływają na rozwój pozytywnej mikroflory bakteryjnej w jelitach. Zdrowie zaczyna się od żołądka, dlatego w naszej diecie nie powinno zabraknąć takich produktów, jak błonnik, czy kefiry i jogurty, które dbają o zachowanie prawidłowego stosunku bakterii dobrych do złych.

Na rynku spotkamy wiele różnych odmian otrębów. Wśród nich znajdują się:

  • otręby pszenne,
  • otręby żytnie,
  • otręby orkiszowe,
  • otręby owsiane i inne.

Poszczególne z nich charakteryzują się nieco innymi właściwościami i zawartością związków chemicznych. Jeśli na przyjmowanie otrębów Twój układ pokarmowy reaguje niepozytywnie, to powinieneś/aś spróbować otrębów owsianych, które zawierają najmniej kwasu fitynowego i lektyny, a najwięcej wysokiej jakości błonnika.

Otręby przeciwko chorobom

Regularne przyjmowanie błonnika (w odpowiedniej ilości) zawartego np. w otrębach, ogranicza ryzyko związane z zachorowaniem na raka jelit. Otręby pomagają regulować poziom cukru we krwi, a także poziom cholesterolu.

Aby były jednak skuteczne, nie można ich nadużywać w swojej diecie. Każdy producent otrąb na opakowaniu wskazuje zalecaną dzienną dawkę, której nie należy przekraczać. Zazwyczaj jest to od 2 do 3 łyżeczek (lub łyżek) w ciągu doby. Można dodać je do jogurtów, podawać z owocami, dodawać do sałatek.

Czym jest cynkowanie ogniowe?

Następny artykuł »

Warzelnia restauracyjna – jak założyć

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *