banner
Kasza bulgur

Jakie prozdrowotne właściwości posiada bliskowschodnia kasza bulgur?

Pośród wielu innych produktów oferowanych w sklepach ze zdrową żywnością, znaleźć można w nich również coraz popularniejszą kaszę bulgur. Podobnie jak ryż, jest ona jednym z głównych składników potraw na terenach Bliskiego Wschodu. Pozyskuje się ją z ziaren pszenicy durum, będącej jedną z najbardziej wartościowych odmian tej rośliny. Gotowa kasza otrzymywana jest po uprzednim przegotowaniu, wysuszeniu oraz gnieceniu jej ziaren. Wówczas jest ona skutecznie pozbawiana zarodków pszennych i otrębów. Spożywanie kaszy bulgur zalecane jest wszystkim osobom ceniącym prawidłowe ożywianie i zdrowy tryb życia.

Wpływ kaszy bulgur na układ pokarmowy

Pszenica durum charakteryzuje się dużą ilością białka oraz nieznaczną zawartością tłuszczów. Cechuje się przy tym niskim indeksem glikemicznym, który posiada niewielką wartość 46. Dzięki temu może być spożywana nawet przez diabetyków. Włączenie jej do codziennej diety ma bardzo pozytywny wpływ na funkcjonowanie nie tylko układu pokarmowego, ale również całego metabolizmu. Kasza bulgur posiada niemal dwukrotnie większą nią brązowy ryż zawartość błonnika, dzięki czemu redukuje zaparcia i wzdęcia.

kasza bulgurKasza bulgur

Może też zapobiegać rozwojowi wielu chorób systemu trawiennego, w tym również nowotworom.

Składniki mineralne w kaszy bulgur

W bliskowschodniej odmianie kaszy występują liczne składniki mineralne. Należą do nich pierwiastki, takie jak wapń, sód, potas czy magnez, które zapewniają systemowi krążeniowo-naczyniowemu możliwość prawidłowej i niezakłóconej pracy. Odpowiadają między innymi za regulowanie ciśnienia krwi, sprawniejsze jej doprowadzanie oraz odżywianie tkanek, a także znacznie lepsze przewodnictwo między komórkami mięśniowymi i nerwowymi. W połączeniu z błonnikiem, mikroskładniki te skutecznie normalizują poziom cholesterolu. Dlatego spożywanie kaszy bulgur wskazane jest przy profilaktyce miażdżycy.

Kasza bulgur – przygotowanie

Na rynku dostępne są różne odmiany bulguru, a każdy rodzaj kaszy przygotowywany jest w nieco inny sposób. Typ gruboziarnisty wymaga zastosowania dwóch szklanek wrzącej, delikatnie osolonej wody na jedną szklankę produktu. Wówczas całkowity proces gotowania wynosi od 6 o 8 minut. Natomiast drobną odmianą kaszy należy przyrządzać w półtorej szklanki wrzątku. Całość powinna być pozostawiona na mniej więcej 20 minut, dzięki czemu płyn zostanie wchłonięty przez ziarna. Zamiast wody wykorzystać można też mleko. Gotowa kasza bulgur idealnie sprawdza się wówczas w formie słodkiej przekąski lub deseru, na przykład w zestawieniu z owocami.

Jakie aparaty słuchowe należy wybierać?

Następny artykuł »

Sposoby na pokonania kaca

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.