Jaki piekarnik wybrać? Elektryczny czy gazowy?

Jaki piekarnik wybrać? Elektryczny czy gazowy?

Wielkimi krokami zbliżają się święta, a jak wiadomo, to czas kiedy pieczemy więcej ciast. Makowiec, sernik, miodownik oraz wiele innych wypieków wymagają dobrego piekarnika. W polskich domach najczęściej korzystamy z piekarników gazowych i elektrycznych.

Czym różni się piekarnik elektryczny od gazowego?

  • Piekarnik elektryczny działa szybciej aniżeli piekarnik gazowy.
  • W piekarniku elektrycznym grzałki umieszczone są w różnych częściach obudowy, zaś w piekarniku gazowym grzałki rozmieszczone są tylko w dolnej części.
  • W piekarniku elektrycznym wahania temperatury są bardzo częstym zjawiskiem.

piekarnikZdaniem wielu ekspertów piekarnik elektryczny nadaje się do podgrzewania potraw, a także do pieczenia dań, zaś piekarnik gazowy lepiej sprawdza się do pieczenia ciast, które są wrażliwe na zmiany temperatury.

Piekarniki elektryczne – cieszą się obecnie dużą popularnością. Komfort ich użytkowania oraz funkcje są zdecydowanie większe niż w przypadku piekarników gazowych. Na polskim rynku znajdziemy zarówno piekarniki wolnostojace, jak i piekarniki do zabudowy, ich szerokość waha się od 59 do 90cm. Ofertę piekarników elektrycznych można znaleźć na goracakuchnia.pl.

Zalety:

  • wygoda pracy,
  • funkcja utrzymywania temperatury,
  • wyposażone są w termoobieg,
  • opcja termosondy (urządzenie powiadomi nas jaką temperaturę ma potrawa),
  • funkcja samoczyszczenia,

Wady:

  • wysoka cena,
  • wyższy koszt eksploatacji,

Piekarniki gazowe – zasilane gazem ziemnym lub gazem z butli, na przestrzeni kilku ostatnich lat znacznie straciły na popularności.

Zalety

  • mniejsze koszty eksploatacji,
  • piekarniki gazowe są znacznie tańsze aniżeli piekarniki elektryczne,
  • tańszy serwis naprawczy,

Wady

  • nieszczelność przewodów może wywołać ulatnianie się gazu,
  • grzałka umieszczona jest jedynie na spodzie urządzenia, dlatego potrawy są nierównomiernie upieczone,
  • brak opcji samoczyszczenia.

Sposoby na oszczędzanie energii w piekarnikach gazowych i elektrycznych

  • W czasie pieczenia nie powinno się otwierać drzwiczek piekarnika. Gdy zbyt często otwieramy drzwiczki, ciepło z piekarnika wylatuje.
  • W większości przepisów napisane jest, iż należy wcześniej nagrzać piekarnik, nie zawsze takie nagrzewanie jest potrzebne. Musimy pamiętać, iż piekarnik z termoobiegiem nagrzewa się natychmiast.
  • 5-10 minut przed końcem pieczenia możemy wyłączyć piekarnik – temperatura w środku będzie się utrzymywać na bardzo podobnym poziomie.

Przed zakupem piekarnika warto się dobrze zastanowić, ponieważ to dosyć duży wydatek. Piekarnik z założenia ma służyć nam przez wiele lat, dlatego ważne jest, by wybrać odpowiedni model. Więcej informacji na temat piekarników elektrycznych znajduje się na stronie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *