Wielkimi krokami zbliżają się święta, a jak wiadomo, to czas kiedy pieczemy więcej ciast. Makowiec, sernik, miodownik oraz wiele innych wypieków wymagają dobrego piekarnika. W polskich domach najczęściej korzystamy z piekarników gazowych i elektrycznych.
Czym różni się piekarnik elektryczny od gazowego?
- Piekarnik elektryczny działa szybciej aniżeli piekarnik gazowy.
- W piekarniku elektrycznym grzałki umieszczone są w różnych częściach obudowy, zaś w piekarniku gazowym grzałki rozmieszczone są tylko w dolnej części.
- W piekarniku elektrycznym wahania temperatury są bardzo częstym zjawiskiem.
Zdaniem wielu ekspertów piekarnik elektryczny nadaje się do podgrzewania potraw, a także do pieczenia dań, zaś piekarnik gazowy lepiej sprawdza się do pieczenia ciast, które są wrażliwe na zmiany temperatury.
Piekarniki elektryczne – cieszą się obecnie dużą popularnością. Komfort ich użytkowania oraz funkcje są zdecydowanie większe niż w przypadku piekarników gazowych. Na polskim rynku znajdziemy zarówno piekarniki wolnostojace, jak i piekarniki do zabudowy, ich szerokość waha się od 59 do 90cm. Ofertę piekarników elektrycznych można znaleźć na goracakuchnia.pl.
Zalety:
- wygoda pracy,
- funkcja utrzymywania temperatury,
- wyposażone są w termoobieg,
- opcja termosondy (urządzenie powiadomi nas jaką temperaturę ma potrawa),
- funkcja samoczyszczenia,
Wady:
- wysoka cena,
- wyższy koszt eksploatacji,
Piekarniki gazowe – zasilane gazem ziemnym lub gazem z butli, na przestrzeni kilku ostatnich lat znacznie straciły na popularności.
Zalety
- mniejsze koszty eksploatacji,
- piekarniki gazowe są znacznie tańsze aniżeli piekarniki elektryczne,
- tańszy serwis naprawczy,
Wady
- nieszczelność przewodów może wywołać ulatnianie się gazu,
- grzałka umieszczona jest jedynie na spodzie urządzenia, dlatego potrawy są nierównomiernie upieczone,
- brak opcji samoczyszczenia.
Sposoby na oszczędzanie energii w piekarnikach gazowych i elektrycznych
- W czasie pieczenia nie powinno się otwierać drzwiczek piekarnika. Gdy zbyt często otwieramy drzwiczki, ciepło z piekarnika wylatuje.
- W większości przepisów napisane jest, iż należy wcześniej nagrzać piekarnik, nie zawsze takie nagrzewanie jest potrzebne. Musimy pamiętać, iż piekarnik z termoobiegiem nagrzewa się natychmiast.
- 5-10 minut przed końcem pieczenia możemy wyłączyć piekarnik – temperatura w środku będzie się utrzymywać na bardzo podobnym poziomie.
Przed zakupem piekarnika warto się dobrze zastanowić, ponieważ to dosyć duży wydatek. Piekarnik z założenia ma służyć nam przez wiele lat, dlatego ważne jest, by wybrać odpowiedni model. Więcej informacji na temat piekarników elektrycznych znajduje się na stronie