Wielkimi krokami zbliżają się święta, a jak wiadomo, to czas kiedy pieczemy więcej ciast. Makowiec, sernik, miodownik oraz wiele innych wypieków wymagają dobrego piekarnika. W polskich domach najczęściej korzystamy z piekarników gazowych i elektrycznych.

Czym różni się piekarnik elektryczny od gazowego?

  • Piekarnik elektryczny działa szybciej aniżeli piekarnik gazowy.
  • W piekarniku elektrycznym grzałki umieszczone są w różnych częściach obudowy, zaś w piekarniku gazowym grzałki rozmieszczone są tylko w dolnej części.
  • W piekarniku elektrycznym wahania temperatury są bardzo częstym zjawiskiem.

piekarnikZdaniem wielu ekspertów piekarnik elektryczny nadaje się do podgrzewania potraw, a także do pieczenia dań, zaś piekarnik gazowy lepiej sprawdza się do pieczenia ciast, które są wrażliwe na zmiany temperatury.

Piekarniki elektryczne – cieszą się obecnie dużą popularnością. Komfort ich użytkowania oraz funkcje są zdecydowanie większe niż w przypadku piekarników gazowych. Na polskim rynku znajdziemy zarówno piekarniki wolnostojace, jak i piekarniki do zabudowy, ich szerokość waha się od 59 do 90cm. Ofertę piekarników elektrycznych można znaleźć na goracakuchnia.pl.

Zalety:

  • wygoda pracy,
  • funkcja utrzymywania temperatury,
  • wyposażone są w termoobieg,
  • opcja termosondy (urządzenie powiadomi nas jaką temperaturę ma potrawa),
  • funkcja samoczyszczenia,

Wady:

  • wysoka cena,
  • wyższy koszt eksploatacji,

Piekarniki gazowe – zasilane gazem ziemnym lub gazem z butli, na przestrzeni kilku ostatnich lat znacznie straciły na popularności.

Zalety

  • mniejsze koszty eksploatacji,
  • piekarniki gazowe są znacznie tańsze aniżeli piekarniki elektryczne,
  • tańszy serwis naprawczy,

Wady

  • nieszczelność przewodów może wywołać ulatnianie się gazu,
  • grzałka umieszczona jest jedynie na spodzie urządzenia, dlatego potrawy są nierównomiernie upieczone,
  • brak opcji samoczyszczenia.

Sposoby na oszczędzanie energii w piekarnikach gazowych i elektrycznych

  • W czasie pieczenia nie powinno się otwierać drzwiczek piekarnika. Gdy zbyt często otwieramy drzwiczki, ciepło z piekarnika wylatuje.
  • W większości przepisów napisane jest, iż należy wcześniej nagrzać piekarnik, nie zawsze takie nagrzewanie jest potrzebne. Musimy pamiętać, iż piekarnik z termoobiegiem nagrzewa się natychmiast.
  • 5-10 minut przed końcem pieczenia możemy wyłączyć piekarnik – temperatura w środku będzie się utrzymywać na bardzo podobnym poziomie.

Przed zakupem piekarnika warto się dobrze zastanowić, ponieważ to dosyć duży wydatek. Piekarnik z założenia ma służyć nam przez wiele lat, dlatego ważne jest, by wybrać odpowiedni model. Więcej informacji na temat piekarników elektrycznych znajduje się na stronie

Avatar photo
About Author

Redaktor

Wcześniejszy post

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *