Dieta w ciąży

Okres ciąży oznacza zmianę diety, jednak nie jest to równoznaczne z rezygnowaniem z ulubionych dań. Najważniejsze, by dobrać odpowiednie ilości wszystkich składników odżywczych, by dziecko mogło się prawidłowo rozwijać. Warto więc wiedzieć co potrzeba waszym organizmom.Białko jest najważniejszym składnikiem.

Od czwartego miesiąca zapotrzebowanie na białko systematycznie wzrasta do 80-100 g na dobę.  Najlepsze jest białko pochodzenia zwierzęcego czyli mięso, ryby, mleko, jajka. Natomiast inne białko, roślinne zawarte jest w takich produktach jak: kukurydza, ryż, warzywa strączkowe, orzechy, soja, słonecznik. Spożywanie tłuszczów powinno być na tyle kontrolowane, by nie odkładała się tkanka tłuszczowa. Należy zatem uważać na tłuszcz zawarty w mięsie, rybach, w niektórych gatunkach sera, śmietanie i ciastach.

Produkty smażone takie jak frytki czy chipsy zawierają duże ilości tłuszczu – należy ich unikać! Najlepiej przyjmować chude mięso i chude pokarmy (np. chude jogurty czy chude mleko). Witaminy – są ważne, ale nie można samemu sobie ich dawkować. Oczywiście przy spożywaniu ich w pokarmie – tak, ale wszelkie specyfiki farmakologiczne powinny być skonsultowane z lekarzem.  Już przed ciążą, a także w jej trakcie należy zadbać o poziom kwasu foliowego w organizmie. Dzięki temu dziecko może uniknąć wrodzonych wad układu nerwowego.  Pokarmy bogate w kwas foliowy to m.in.:  otręby pszenne, wątroba, szpinak, bób, brokuły, kalafior, szparagi, banany, pomarańcze.

Jeśli chodzi o napoje to kategorycznie zabrania się spożywania alkoholu, a także zalecane jest odstawienie kawy.  Normalnych płynów powinno się przyjmować 1,5l dziennie a nawet więcej.  Niezwykle wartościowe jest mleko (może też być w formie kakao) w ilości pół litra na dobę. Ciąża to bardzo specyficzny okres w życiu kobiety, warto zadbać o dietę w jej trakcie – zagwarantuje to zdrowie nam i naszemu dziecku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.