Mąka owsiana wartości odżywcze, zalety oraz sposób przyrządzenia

Mąka owsiana wartości odżywcze, zalety oraz sposób przyrządzenia

Spis treści

Mąka owsiana wartości odżywcze, zalety oraz sposób przyrządzenia

W polskich domach najpowszechniejsza jest mąka z pszenicy i żyta, niemniej jednak istnieją również inne rodzaje mąk, które niekiedy oferują znacznie więcej wartościowych składników dla organizmu w porównaniu do tych najpowszechniejszych mąk. Zaliczyć do nich można mąkę owsianą. Mąka owsiana w szczególności doceniana jest przez Chińczyków, którzy przyrządzają z niej pierożki oraz makarony. Dlaczego warto spożywać produkty z maki owsianej? Ponieważ jej skład daje ogromne korzyści dla organizmu.

Charakterystyka mąki owsianej

Mąka owsiana wytwarzana jest z pełnych ziaren owsa razem z otrębami i zarodkami. Na rynku można również nabyć także bardziej delikatne mąki owsiane powstające z mielenia ciętych ziaren, które są pozbyte częściowo otrębów. Niemniej jednak należy pamiętać, że mąka owsiana jest grubsza od pszennej, przez co wypieki mają utrudniony proces rośnięcia, przez co zaleca się mieszanie mąki owsianej z pszenną. Taki zabieg wydłuża świeżość i przeciwdziała wysychaniu pieczywa.

Wartości odżywcze mąki owsianej

Mące owsianej nie można odmówić licznych wartości odżywczych w porównaniu do innych powszechnie używanych mąk. Poosiada ona wysoki poziom białka oraz błonnika spożywczego. Jest również bogata w witaminy z grupy B, a także minerały. Warto wspomnieć, że mąka owsiana posiada wysokie zawartości cynku, magnezu, manganu i żelaza.

Owies wykazuje również właściwości lecznicze. W chinach stosuje się mąkę owsianą w leczeniu nadciśnienia, biegunek, hemoroidów oraz nadmiernej potliwości. Warto również wspomnieć o interesującej strukturze węglowodanów występujących w mące owsianej. W dużej części tworzy je beta-glukan (rozpuszczalny błonnik spożywczy), który pomaga redukować poziom złego cholesterolu LDL, glukozy oraz insuliny we krwi. Wpływa również na rozwój dobrej flory bakteryjnej w jelitach. Z tego względu mąka owsiana polecana jest przy profilaktyce chorób serca, w problemach z układem pokarmowym, czy też w cukrzycy. Liczne badania wskazują, że owies chroni przed rozwojem nowotworów jelita grubego, działa rozkurczająco oraz stymulująco. Natomiast wykonana papka z mąki owsianej działa łagodząco, tonizująco oraz przeciwświądowo.

Zrób samemu mąkę owsianą

Posiadając dobry mikser, możemy sami wykonać mąkę owsianą. Wykorzystując płatki owsiane błyskawiczne lub górskie. Płatki należy zmiksować na sucho, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeśli mieszanka jest zbyt gruba, można przesiać ją dodatkowo przez sito.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *