Przeciętny Polak w ciągu całego swojego życia zjada ponad 1300 kurczaków, około 46 indyków i półtorej gęsi. Choć o zaletach mięsa z kurczaka wiemy już niemal wszystko, to wciąż mało docenianym drobiem w naszym kraju pozostaje gęsina oraz przede wszystkim pyszne mięso z indyka.

danieIndyki trafiły do Europy z Ameryki Południowej w XVI wieku. W wieku następnym, tj. XVII, zawitały również do Polski, głównie do szlacheckich folwarków, a także magnackich i biskupich dworów.

Konsumenci coraz bardziej przekonują się do mięsa z indyka, wciągając ten produkt do swoich jadłospisów. Nasze krajowe produkty z indyka, sygnowane znakiem jakości QAFP, są coraz częściej doceniane w Europie, osiągając wysoki poziom świeżości, smaku i konsystencji.

Mięso z indyka oznaczone logo QAFP jest bardzo proste w przyrządzeniu. Ma ono bardzo dobrą jakość kulinarną, a jego standardy produkcji były kontrolowane na każdym etapie. Mięso z indyka nie wymaga zbyt długiej obróbki termicznej ani dodatkowego zmiękczania mięsa przed przystąpieniem do jego gotowania. Jedynym aspektem, na jaki trzeba uważać podczas przyrządzania mięsa z indyka, to to, by go nie przesuszyć w wyniku pieczenia lub smażenia.

Mięso z indyka pasuje do wszelkiego rodzaju składników, od tych najbardziej pikantnych, poprzez ziołowe oraz łagodne smaki, skończywszy na tych najbardziej słodkich. Doskonałym przykładem zestawienia mięsa z indyka ze słodyczą owoców jest przepis na marmoladowe piersi z indyka, który można znaleźć pod tym linkiem: .

Częścią indyka, która cieszy się największą popularnością wśród smakoszy tego gatunku mięsa są piersi z indyka.

Źródło:

logo-eu

Avatar photo
About Author

Redaktor

Zostaw odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *